Nya råd om allergener och märkning

Många frågar sig om hur märkning om allergener bäst kan göras och vad som ska anges. Den nya informationsförordningen som började gälla 13 dec 2014 kan behöva en del förklaringar. FSA (Food Standards Agency) i Storbritannien är en statlig enhet med uppgift att tillhandahålla vägledningar och råd om hur man hanterar livsmedelssäkerhet på bästa sätt.

ControlCert som är aktiva internationellt har fångat upp och översatt valda delar ur en ny vägledning som publicerades i mars 2015. Där finns praktiska och enkla råd om ett antal allergener i EU-listan:

  • Spannmål, man ska markera namnet på spannmålet ”vete” eller ”råg” och inte skriva ”gluten” om det inte finns i en egen separat allergenlista.
  • Kräftdjur, man ska markera och skriva ut hummer (kräftdjur), krabba (kräftdjur), räka (kräftdjur) när de ingår i en ingredienslista.
  • Ägg avser ägg från alla typer av fåglar (höns, vaktlar, anka, gås m.fl.)
  • Fisk, man ska markera och skriva ut lax (fisk), torsk (fisk), sej (fisk) när de ingår i en ingredienslista.
  • Soya, eller soja räcker för att uttrycka att det är sojabönan som avses, och man ska markera och skriva ut tofu (soja) när de ingår i en ingredienslista.
  • Mjölk, alla typer av däggdjur som buffel, får, get eller ko som ger upphov till mjölk ska anges som ”mjölk” i produkter med mjölk.
  • Nötter listas med egna beteckningar: mandel, hasselnöt, valnöt, cashewnöt, pekannöt, pistaschnöt, makadamianöt, paranöt samt Queenslandnöt. Det är namnet på nöten som bör markeras, nötpasta (hasselnöt) när de ingår i en ingredienslista. Pinjenöt är ett exempel på en nöt som ska markeras då den inte ingår i EU-listan.
  • Selleri, här avses alla former eller delar av växten rot- och bladselleri.
  • Senap, här avses alla former eller delar av senapsväxten (Brassica).
  • Sesam, anges för t.ex. tahini (sesam).
  • Sulfit, här avses när sulfiter har tillsatts avsiktligen för att konservera eller tillverka ett livsmedel (även i tidigare led) och märkning krävs om halten överstiger 10 mg/ml eller10 mg/kg.
  • Blötdjur, man ska markera och skriva ut mussla (blötdjur), bläckfisk (blötdjur), ostron (blötdjur) när de ingår i en ingredienslista.

Det finns även en vägledning för informationsförordningen på Livsmedelsverkets hemsida men den är inte specifikt inriktad på hur allergener ska märkas ut.


Comments are closed.